сряда, 26 март 2008 г.

За неимуществените права върху архитектурните произведения

Наскоро Wipo magazine публикува един интересен случай за спор относно едно от неимуществените права на автора, а именно запазване цялостта и нейзмеността на авторското произведение.
Става дума за едно дело в Испания, историята на което е следната.
Общината в град Биобао поръчва на известния испански архитект Santiago Calatrava да проектира мост който да свързва двете части на града, през който минава река Nervion.
Моста е проектиран и построен, наречен е Zubi Zuri (белият мост), като впоследствие става една от забележителностите на града.
Няколко години след това общината решава да построй комплекс от сгради около реката в близост до моста. Комплекса е проектиран от японския архитект Arata Izosaki и завършен. За да се свърже с останалата инфраструктура около комплекса, е построена бетонна алея покрай реката, която е свързана с моста. За тази цел обаче малка част от него в самото му начало е разрушена и преустроенна за да могат да минават пешеходци към комплекса.
Испанския архитект S. Calatrava е против това и завежда дело в съда на Биобао, като твърди, че е нарушено маралното му право на запазване цялостта на неговото произведение. Иска новите елементи да бъдат премахнати или в противен случай да му се заплати обезщетение от 3 млн. евро.
Съдът прави разлика между правото на автора и правото върху материалното произведение. Въпреки, че второто е притежание на общината това не и дава право да прави промени в произведението. Въпреки това съдията смята че има съществен конфликт между от една страна интереса на автора и от друга интересите на обществеността, която използва моста. В този конфликт съдът решава в полза на обществения интерес. Освен това се подчертава че испанския архитект създавайки моста е целял удовлетворяването на един обществен интерес, който решава транспортен проблем на града, а новостите в моста създадени след това макар и да засягат правото на архитекта имат единствено за цел обществения интерес и нищо повече.
В добавка на това съдът порицава S. Calatrava за непремерените му искания.

информация на IP Kenya