вторник, 1 юли 2008 г.

Швейцария удря фалшивите стоки


На 1 юли Швейцария въведе промени в законодателството си третиращо фалшифицирането на продукти влизащи и излизащи от страната.
До сега Закона за търговските марки на Швейцария определяше, че собственика на една марка може да се противопостави на нерезрешеното й използване включително и за вноса и износа на продуктите, които тя обозначава.
Към момента обаче тази доктирна разбираше това неразрешено използване без да засяга личното изпалзване на фалшиви продукти. Тоест всеки индивид можеше да си закупи стока менте и да влезе в Швейцария с нея без да бъде подвластен на някакво законодателство, което да го санкционира, тъй като говорим за лично ползване.
Властите в страната обаче смятат, че такова лично използване може да навреди на икономиката на страната основно поради две причини:
-първо всеки човек закупил фалшива стока и влязал на територията на странат може след това да я продаде с което да навреди на собственика на марката.
- второто основание е че подобна практика на закупуване на фалшиви стоки макар и за лично ползване води до стимулиране на производството на подобни продукти, което като краен резултат също е във вреда на притежателите на марки.
Новите промени дават възможност митниците на Швейцария да задържат стоки за които имат подозрение, че са фалшиви, дори и те да са само за лично ползване. Тоест ако влезете в страната с Rolex менте има голяма вероятност да останете без него още на границата.
В закона не са предвидени някакви други санкции за индивидите потребяващи такива продукти.
информация на Class 46.
Това решение на властите в планинската държава е доста интересно и представлява поредната стъпка в борбата с незаконото използване на търговските марки.