петък, 5 септември 2008 г.

Merci срещу Merci


Class 46 съобщи за интересен случай относно популярната марка за бонбони MERCI.
Полската фирма RSX заявила и регистрирала марка Merci през 2003 година в клас 30 ( кафе и напитки на основата на кафе).
August Storck KG немската компания производител на бонбони MERCI и притежател на марката разбирайки за подобна регистрация поискала нейното анулиране поради възможност от объркване на потребителите. Немците притежавали марката за клас 30 ( какао, шоколад, сладки) от 1990 година и в Полша.
Полското патентно ведомство отхвърлило искането за анулиране на August Storck KG смятайки, че между какао и кафе има достатъчна разлика и объркване не може да има.
Немците обжалват във Варшавският административен съд и печелят делото. Заключението на съдът, е че Патентното ведомство не е направило правилна оценка на връзката между посочените стоки. Съдът смята че кафето и какаото принадлежат на една група от стоки и се продават в едни и същи магазини. Освен това кафето е компонент на не малко продукти в чиито състав има и какао. Това от своя страна е достатъчна причина да се сметне, че е налице възможност за объркване на потребителите, които при покупка ще видят продукти със сходни състави и с еднакви марки, които от своя страна ще бъдат притежание на различни производители.
Случаят бил върнат на Патентно ведомство, чието второ решение било в полза на немците.
Полската компания RSX обжалвала в съдът, който не приел доводите й.
информация на Class 46