вторник, 19 октомври 2010 г.

Европейската патентна академия бе номинирана за медала „Дизел”

Новина от Патентно ведомство:

Немският институт за изобретения номинира Европейската патентна академия към Европейската патентна организация за престижния медал „Дизел”, известен също като немският „Оскар” за изобретатели. Сред четирите номинации в категорията „Най-добра промоция на иновациите” Академията е единствената, която се занимава с обучение по индустриална собственост в Европа по въпроси, свързани с патентите.

Главният директор на Академията Хелге Расмусен заяви по този повод: „Това е голяма чест за нашия малък, усърдно работещ екип. Това е признание за работата ни, която извършваме с помощта на мрежа от вътрешни и външни експерти. Затова много хора са сред заслужилите тази номинация”.

Академията осигурява обучение на експерти по патентни въпроси. След нейното откриване през 2004 г. тя е организирала хиляди курсове, семинари, конференции и практически обучения в Европа, промоцирайки използването на патентите и други права върху интелектуалната собственост за благото на обществото. Всяка година Академията организира над 100 конференции и обучителни семинари, често в партньорство с националните патентни ведомства, университети и други големи организации като Европейската комисия, Световната организация за интелектуална собственост, Организацията за развитие и сътрудничество. Академията посвещава част от дейността си и за осигуряване на помощ за университетите при преподаването на основите на Европейската патентна система на студенти от факултетите по точни и инженерни науки, бизнес и икономика, както и на правните факултети, като им осигурява обучителни материали. Нейната дейност се наблюдава от борд, състоящ се от делегати от страните - членки на Европейската патентна организация.

Носителят на престижната награда „Дизел” за тази година ще бъде обявен на 30 ноември т.г. след гласуване от жури в състав членове на Немския институт за изобретения и бивши носители на наградата. Церемонията по награждаването ще се състои на същия ден в Дойчес Музеум в Мюнхен.