понеделник, 14 ноември 2011 г.

Академичната общност на УНСС тържествено отбеляза 20-годишнината от създаването на катедра и специалност „Интелектуална собственост“

Академичната общност на УНСС тържествено отбеляза 20-годишнината от създаването на катедра и специалност „Интелектуална собственост“. В голямата конферентна зала на университета заеха места ръководители и преподаватели от висшето училище, представители на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС), на държавни институции и университети в страната, студенти. Специален гост на събитието бе президентът на Р. България Георги Първанов.

В залата присъстваха и директорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, проф. Стоян Денчев, зам.-председател на Съвета на ректорите и ректор на УниБИТ, проф. Лалю Радулов, ректор на УНСС в годината, когато е открита катедрата. Сред чуждестранните гости бяха зам.-ректорът на Пражкия университет и зам.-ректорът на Истанбулския университет.
"Вече не може да се отрече значението на интелектуалната собственост както в световен мащаб, така и за България като страна от ЕС", посочи в поздравителното си слово Георги Първанов. Държавният глава заяви, че е особено впечатлен от мащабите на осъщественото в катедрата-юбиляр, като се върна назад към срещите си с бившия генерален директор на СОИС д-р Камил Идрис и откриването на Центъра по интелектуална собственост в УНСС.

Той изрази надежда, че следващият президент ще осъществи приемственост в надграждането - към катедрата, университета, висшето образование. Първанов високо оцени професионализма и ентусиазма на университетските учени и преподаватели от „Интелектуална собственост“, отличи ролята на проф. Борисов в това дело и го определи като „знакова фигура“.

Новина и снимков материал: Център по интелектуална собственост- УНСС.