сряда, 26 юли 2017 г.

Съдебно дело относно робот от Междузвездни войни

WIPR съобщава за съдебно дело касаещо производството на играчки представляващи робота BB-8 от филмовата поредица Междузведни войни.
Американската компания Sphero притежава патентована технология за дистанционно управлявани роботи - сфери, които продава от 2011 година.
През 2014 година компанията влиза в преговори с Disney и получава линенция за използване на персонажа BB-8 от филма "Силата се пробужда" епизод 7 от Междузвездни войни.
Причината за успеха на преговорите са, че компанията е усъвършенствала технологията си, така че персонажът от филма да бъде автентично пресъздаден в крайния продукт.
През 2016 година компанията открива, че канадският производител на играчки Spin Master е представил прототип на нов продукт - робот, който е идентичен на произвеждания от нея.
Sphero завежда съдебно дело в Ню Йорк за нарушаване на патентованата й технология имплементирана в робота.
Според компанията една от причините за това нарушаване на нейните права е предстойщото излизане на новия филм от поредицата Епизод 8 " Последният джедай", което ще доведе до силно търсене на играчки свързани с филмовата поредица.
Този казус е интересен, тъй като показва нагледно важността на управлението на интелектуалната собственост във връзка с мърчандайзингови права. 
От една страна имаме авторските права върху персожанът на робота BB-8, притежание на Disney, към които могат да се добавят и права върху търговска марка и промишлен дизайн.
От друга страна имаме права върху патент свързан с технологията за създаване на самия краен продукт.
Правилното управление на двата снопа от права може да доведе до създаване на пазарна бариера срещу опити на други компании да извличат ползи от използването на подобни мърчандайзинг продукти, като от друга страна генирира приходи за притежателите на правата.