понеделник, 18 февруари 2008 г.

ЕС планира да помогне на музикантите

Според информация от Financial Times певците и музикантите в Европа ще могат да се възползват в по-голяма степен от свойте сродни права, като за това срока на техните права бъде удължен от 50 години, както е в момента на 95 години. Предложението идва от комисаря Charlie McCreevy. Според него не е редно авторите да имат права живота на автора и 70 години след това, докато музикантите само 50 години, въпреки че те били в основата на това една песен да стане известна.
The British Phonographic Institute в изявление изказва своето удобрение на това предложение, с което щяло да се постигне равновесие в авторскоправната система на стария континент.
Според запознати обаче по този начин цената, която плащат крайния потребител за използване на музикалните произведения ще се увеличи в немалка степен.
Това предложение поражда редица въпроси. Действително авторите могат да се възползват значително по-дълго от свойте права но е факт, че трудът на артистите се заплаща в много по-голяма степен отколкото този на авторите. Всички знаем за възнагражденията взимани от актьорите и певците например в САЩ. Но е трудно да си представим че подобни приходи получават и самите автори. Наскоро се появи информация че продуцентите на "Властелина на пръстена" не са се издължили още на притежателите на авторските права върху творбата на Толкин.
Възниква и друг въпрос, дори и да е необходимо удължаване срока на закрила на сродните права, необходимо ли е той да става 95 години.