петък, 26 септември 2008 г.

Създателят на iPod и APPLE















В електронното издание на вестник DailyMail излезе много интересна статия за истинският създател на хитовия през последните години iPod.
iPod е марка на APPLE за дигитални плеъри, която носи милиони долара печалба за компанията.
Но кой е създателят на iPod?
Наскоро APPLE призна че британският гражданин Kane Kramer ( 52 години) е баща на плеъра.
Каква е историята?
През 1979 година Kramer изобретява първообраза на iPod, чийто капацитет на запис на музика върху чип е една 3,5 минути. Нахвърля изобретението си на скици. През 1988 година Kramer решава да се възползва от откритието си, като основе фирма, която да произвежда новата машина.
Поради липса на финансови средства обаче Kramer не започва производство, въпреки че прави всичко възможно за да привлече интерес. Междувремено липсата на 60 хиляди паунда не позволяват на изобретателя да патентова своя iPod в 120 страни по света.
След това изобретението му става общоизвестно и APPLE проявява интерес, като го внедрява в производството си и съответно започва да продава своя iPod.
Всичко продължава да си тече без сътресения до момента в който компанията Burst.com не завежда дело срещу APPLE с обвинението, че iPod засяга патенти притежавани от тях.
Какво се случва с Kane Kramer?
През годините той започва да развива друг бизнес, който се оказва несполучлив и Kramer фалира, като е принуден да се премести със семейството си под наем.
Тогава получава обаждане от Калифорния от централният офис на APPLE с молба да отиде при тях и да предостави доказателства за това, че именно той е истинският създател на iPod технологията.
Молбата на APPLE е продиктувана от заплахите на Burst.com за гиганстско обезщетение.
Kane Kramer заминава за Америка и доказва своите претенции за родоначалник на iPod чрез скиците си от 1979 година.
Това оказва помощ на APPLE в борбата им срещу Burst.com но Kramer не получава пари за използване на неговата технология през годините. Това е така защото той няма патент. Единствените пари, които той взима са за консултацията и помоща му относно делото.
Въпреки всичко се обмисля възможността да му бъде изплатено възнаграждение за авторските права върху скиците му.
На всяка минута 100 нови iPod се продават по света.
информация на MAIL online.