понеделник, 18 февруари 2008 г.

ЕС планира да помогне на музикантите

Според информация от Financial Times певците и музикантите в Европа ще могат да се възползват в по-голяма степен от свойте сродни права, като за това срока на техните права бъде удължен от 50 години, както е в момента на 95 години. Предложението идва от комисаря Charlie McCreevy. Според него не е редно авторите да имат права живота на автора и 70 години след това, докато музикантите само 50 години, въпреки че те били в основата на това една песен да стане известна.
The British Phonographic Institute в изявление изказва своето удобрение на това предложение, с което щяло да се постигне равновесие в авторскоправната система на стария континент.
Според запознати обаче по този начин цената, която плащат крайния потребител за използване на музикалните произведения ще се увеличи в немалка степен.
Това предложение поражда редица въпроси. Действително авторите могат да се възползват значително по-дълго от свойте права но е факт, че трудът на артистите се заплаща в много по-голяма степен отколкото този на авторите. Всички знаем за възнагражденията взимани от актьорите и певците например в САЩ. Но е трудно да си представим че подобни приходи получават и самите автори. Наскоро се появи информация че продуцентите на "Властелина на пръстена" не са се издължили още на притежателите на авторските права върху творбата на Толкин.
Възниква и друг въпрос, дори и да е необходимо удължаване срока на закрила на сродните права, необходимо ли е той да става 95 години.

събота, 16 февруари 2008 г.

В Англия - сваляш незаконно музика, оставаш без интернет?

Според информация на IPKAT, правителството в Обединеното кралство е в процес на изготвяне на предложение чрез което интернет доставчиците да бъдат задължени да спират интернет достъпа на всеки който сваля незаконно музика или филми от интернет.
Основния въпрос който поставя IPKAT в този случай е ако това стане дали ще останат достатъчно потребители в интернет така, че той да продължи да съществува. Или може да се появи нова алтернатива на сегашната световна мрежа.
Ако трябва да пренесем въпроса в България, то при такова ограничение потребителите в интернет ще намалеят значително.
Това е още едно доказателство за факта, че практиката се развива значително по бързо от теорията. Въпреки това прави впечатление появата на различни предложения чрез които светът на интернет да бъде вкаран в рамките на авторскоправното законодателство.
Възможно ли е?