вторник, 14 юли 2009 г.

Правилно използване на марка в Швейцария

Mark Schweizer от Class 46 съобщава интересна новина относно начина по който трябва да се използва една марка в Швейцария.
Делото е между Sanofi Pasteur и Targin.
Sanofi Pasteur притежава образна марка и подава опозиция срещу комбинирана марка на Targin, чийто образен елемент е сходен.


Швейцарското патентно ведомство допуснало, че има възможност от объркване на потребителите и приело опозицията. При обжалването обаче The Federal Administrative Court отхвърля опозицията, като отказва защита на по-старата марка поради факта, че тя не се използва в търговската практика на ищеца по начина по който е регистрирана.

Sanofi Pasteur използва регистираната си марка ( черни преплетени вълни) в синьо и тюркоазено) с добавка под нея Sanofi Pasteur MSD.
Според съдът това използване не отговаря на получената регистрация в достатъчна степен. Цветовете и текстът добавят различни впечатления в потребителите.
Това решение на съдът означава, че трябва да се обръща подобаващо внимание на начина по който се регистрира една марка в Швейцария. Регистрацията на черно бели марки при използвани цветни такива в комбинация с текст е недостатъчна и неприложима при водене на спорове.