сряда, 7 май 2008 г.

Империята на Лукасфилм отвръща на удара

Лукасфилм заведе наскоро дело в Обединеното кралство срещу дизайнер на реквизита от филма Междузвездни войни за нарушванане на права на интелектуална собственост.
През 1976г. Andrew Ainsworth бил избран за подизпълнител, който да създаде униформи на войниците от филма.
През 2004 година Andrew Ainsworth открива случайно в дома си оригинален шлем от войнишките униформи. Продава го след което започва да изработва и продава такива шлемове чрез своята фирма.
През 2006 година Лукасфилм завежда дело срещу Andrew Ainsworth за нарушаване на авторски права на костюмите от филма Междузвездни войни, нелоялна конкуренция и нарушаване на търговска марка.
Междузвездни войни е един от първите филми на основата на който се развива широк мърчандайзинг с различни артикули от филма. От неговото създаване до момента приходите от този мърчандайзинг се равняват на около 6 милиарда паунда.
Лукасфилм твърдят, че Andrew Ainsworth няма никакво право да използва по какъвто и да е начин предмети от филма тъй като няма разрешение за това. Освен това реквизитите които са му били възложени да създаде за филма са по проект на Ralph McQuarrie, който работи заедно с Джордж Лукас по създаването на филма. Реално Лукас филм отстоява тезата, че Andrew Ainsworth няма никакви авторски права поради факта, че се явява само като изпълнител на поръчката, за което му е било заплатено 30 000 паунда.
От своя страна Andrew Ainsworth твърди, че ако има право на дизайн върху тези костюми, то то вече е изтекло, освен това той се счита за автор на дизайна, като не е давал никакво разрешение под формата на договор за отстъпване на правата на Лукасфилм.
Вече има едно решение на това дело от Калифорнийския съд, който отсъжда в полза на Лукасфилм, като определя 20 млн. долара обезщетение, което трябва да плати Andrew Ainsworth.
Изводът от този случай е че правата на интелектуална собственост трябва да се уреждат прецизно и навременно за де не се изпада в подобни заплетени казуси.
информация на Georgia Warren , International Law Office