петък, 7 ноември 2008 г.

Барак Обама и интелектуалната собственост


Според различни специалисти и заинтересувани лица в областта на интелектуалната собственост, бъдещата политика на новоизбраният президент на САЩ Барак Обама би могла да доведе до някой съществени промени в IP, както в Сащ, така и по света.
IP Spotlight представя кратка информация за IP намеренията на Обама в следните направления:

Privacy
Обама предлага промени в америконското законодателство относно поверителната информация. Те са насочени към защита на така наречената "чуствителна информация", която не е свързана с финансови данни или медицински такива, а обхваща например данни за местоположение на обекти и тн.
Освен това Обама предлага рестрикции относно използването на данни за гражданите на страната от страна на правителството.

Copyrights and Media
Становището на Барак Обама за авторското право е че “Intellectual property is to the digital age what physical goods were to the industrial age”.
Той предлага засилване на международното сътрудничество за създаване на по-добри общи стандарти за защита на интелектуалната собственост, в частност авторското право, както и изработването на политики за защита на интелектуалната собственост на САЩ по света.
Някои от другите му предложения в областта са:
- изискване от интернет провайдърите да предоставят на клиентите си софтуер-филтър, който да предпазва децата от обяна на опасна за тях информация;
- ограничаване на сливанията между участниците в медийният пазар в САЩ, които през последните години в САЩ станаха прекомерно големи, което от своя страна може да навреди на потребителите.

Patents
По отношение на патентната политика вижданията на Обама могат да доведът до бум на така наречената “clean technology”, съответно и на патентите свързани с нея.
Той предлага да се създаде Clean Technologies Deployment Venture Capital Fund, който да инвестира по 10 милиарда долара годишно за насърчаване разработването на ефективни екологични технологии и тн.