понеделник, 1 декември 2008 г.

Кой ще бъде новият "цар" на авторското право в САЩ


Един от основните въпроси, витаещи в сферата на интелектуалната собственост на САЩ е кой ще бъде посочен за "цар" на авторското право в страната.
Редица изпълнители от Bruce Springsteen до Stevie Wonder си задават този въпрос, с оглед на факта, че те оказаха значителна подкрепа на новият американски президент Барак Обама, който трябва да определи личноста, която да заеме този пост.
Какво представлява позицията "цар" на авторското право в САЩ?
Това е длъжност в администрацията на президента, която е създадена от Prioritizing Resources and Organization for Intellectual Property Act приет през октомври тази година.
Целта й е да осъществи координациони функции между различните администрации, като The Department of Justice, the Patent and Trademark Office and the U.S. Trade Representative, които се занимават със защита на права на интелектуална собственост в САЩ.
Лобирането по въпроса е значително. Представителите на музикалната индустрия настояват на поста "цар" да бъде назначен човек с управленски опит в администрацията, авторското право и може би най-важното да цени подобаващо стойността на интелектуалната собственост сама по себи си.
Едно от често споменаваните имена е на Hal Ponder- Директор по връзките с правителството в The American Federation of Musicians.
Очаква се скоро Барак Обама да посочи избраният от него за този пост човек. Според редица запознати това решение е едно от най-важните, които новия президент ще направи във връзка с програмата си за интелектуална собственост.
информация на Yahoonews.