събота, 20 декември 2008 г.

FSF заведе дело срещу CISCO за the General Public License (GPL)

Новина на ARS Technica.
The Free Software Foundation (FSF) е завела дело срещу IT гиганта CISCO за нарушаване на авторски права. Обвинението е че компанията е разпространявала софтуер, които е обвързан с the General Public License (GPL) без да спазва основни положения и изисквания на лицензията.
The GPL е лицензия разработена от FSF за така нареченият свободен софтеур. Тази лицензия дава право на потребителите да изучават, модифицират и променят софтуера, който използват но при условие че новите версии се разпространяват под условията на същата лицензия и кодовете за тях са предоставени на всеки желаещ да използва съответният софтуер.
Софтуерният продукт Linksys доразработен от CISCO е под закрилата на the General Public License (GPL) но кампанията не изпълнява условията на лицензията, като не предоставя свободен достъп до кодовете на софтеура.
Въпреки многократните забележки от страна на FSF към CISCO и обещанията за вземане на мерки, това не става.
Поради горното от FSF завеждат съдебно дело с искане за преустановяване на порочната практика на CISCO и заплащане на справедливо обезщетение.
Това дело представлява черен PR за софтуерната компания, която в последно време се опитва да ухажва създателите на продукти основани на Linux платформата.