понеделник, 17 май 2010 г.

Награди за Европейски изобретател 2010


На 28.04.2010г. на официална церемония в Мадрид бяха връчени наградите за Европейски изобретател 2010. Церемонията се проведе под патронажа на техни кралски височества принца ипринцесата на Астуриас.

Номинирани бяха изобретатели в 4 категории: промишленост, научни изследвания в малки и средни предприятия, изобретатели от страни извън Европа, цялостен принос.

Номинираните изобретатели са избрани от специално жури измежду 175 кандидати.

За първи път бяха връчени пет награди за четирите категории, като в категория „Изобретатели от страни извън Европа” бяха избрани двама победители. В своето слово принц Фелипе благодари на изобретателите и техните екипи, като подчерта че връчването на наградите е израз на дълбока признателност пред техния талант и принос за развитието на науката.

Наградени бяха:

Категория „Промишленост” - Алберт Маркендорф /Швейцария/ и Реймунд Лозер /Германия/ за изобретяването на 3D сканираща и измерваща система, която постига революционно ново ниво на точност при системите за промишлено замерване.

Категория „Научни изследвания в малки и средни предприятия” - Юрген Пфицер /Германия/ и Хелмут Негеле /Германия/ за изобретения от тях пластичен материал, направен от „течно дърво” /органичен полимер/, който се разгражда под формата на екологично чисти и безвредни компоненти.

В категория „Изобретатели от страни извън Европа” бяха връчени две награди както следва:

Санджей Коли и Стивън Чен /САЩ/ за изобретената от тях GPS система с търговско приложение, която позволява глобално позициониране дори и когато сателитните сигнали са недостъпни. Системата може да работи само с един сателит в обхвата си.

Бен Уайнс и Дани Епс /Канада/ за изобретяването на електрохимически горивни клетки, които успешно се използват като алтернатива на изкопаемите горива

Наградата в категория „Цялостен принос” беше връчена на Волфганг Кречмер /Германия/, за научните му разработкив областта на ядрената физика и изобретяването на метод за получаване на т.нар.„фулерени” /въглеродни молекули – C60/.

информация Патентно ведомство.