вторник, 25 септември 2018 г.

Разкриване на информация от интернет доставчици при нарушаване на авторски права и разходите свързани с това

Върховният съд на Канада излезе с решение по делото Rogers Communications v Voltage Pictures, в което основният спорен момент е дали интернет доставчиците могат да претендират разходите свързани с разкриване на информация за потребители използващи техните услуги в случаи на нарушаване на права на интелектуална собственост.
Делото касае незаконно разпространяване на филми притежание на американската компания Voltage. С цел завеждане на съдебни дела срещу нарушителите, компанията изисква от канадския интернет доставчик Rogers предоставяне на информация за IP адресите и имената на нарушителите.
Макар Rogers да е съгласна да заркрие посочената информация, тя иска финансова компенсация свързана с нейните разходи по събирането и предоставянето на тази информация, на което американската компания се противопоставя.
Според решението на Върховният съд, в подобни случаи интернет доставчиците имат право да претендират разходи свързани с разкриване на тази информация стига тя да не е изискуема според изискванията на закона.
Например свръзването на IP адресите с реалните имена и адреси на нарушителите не е предвидено в законодателството в страната поради което разходите свързани с това могат да бъдат изискани от интернет доставчика.
Изночник: WIPR.