вторник, 19 ноември 2013 г.

„Изобретател на годината” – 2013 и „Иновативна фирма на 2013 г.”

Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България връчиха наградите „Изобретател на годината” – 2013 и „Иновативна фирма на 2013 г.”
„Рядко изобретателите получават общественото признание, което заслужават. Тази церемония е уважение към техния труд”, заяви председателят на Патентното ведомство проф. Камен Веселинов при откриване на церемонията по връчване наградите.
Вицепрезидентът на Европейското патентно ведомство Раймунд  Луц в приветствените си думи към присъстващите подчерта, че постиженията на изобретателите играят важна роля за икономическото развитие на обществото. Той поздрави българското Патентно ведомство за усилията му да създаде видимост и популярност на българските изобретатели и декларира, че Европейското патентно ведомство ще продължи да  подкрепя българските си колеги чрез програмата за сътрудничество.  
Три изобретения получиха тази година статуетка „Изобретател на годината” и грамота.
Екип от 13 учени бе отличен в категорията „Химия и биотехнологии” за изобретението Метод и инсталация за очистване на димни газове от серни оксиди и въглероден диоксид. 
Иновативна фирма на 2013 г. стана Хюндай хеви индъстрис Ко. България АД, която работи в областта на слабите токове. През миналата година тя е подала 7 заявки за изобретения. Към днешна дата има два действащи патента и един полезен модел.
Повече информация може да откриете тук.
Новина на Патентно ведомство на Р.България.