сряда, 2 декември 2020 г.

Луис Хамилтън загуби спор за търговска марка в ЕС


Седемкратният световен шампион на Формула 1 Луис Хамилтън загуби казус относно заявена през 2014 година европейска марка Hamilton в класове 9 и 14. Марката е заявена от швейцарския производител на часовници Hamilton International.

Компанията която управлява правата на интелектуална собственост на Луис Хамилтън 44IP подава искане за заличаване на марката на основание недобросъвестна заявка. Според компанията причината Hamilton International да заявят тази марка е да подсигурят по-голям кръг от стоки за своята марка, чиято предишна регистрация е атакувана поради неизползване.

EUIPO отхвърля искането, като неоснователно. Според практиката на Европейския съд заявяването на марка за стоки, които не са специфицирани достатъчно не е основание за заличаване на марката.

Недобросъвестност може да се твърди в случаите когато заявителят е целял нелоялно предимство спрямо конкуренти или увреждането на техните интереси.

В случая Hamilton International е доказал ясно, че използва своята марка и има намерение да я използва за различни стоки.

В допълнение EUIPO счита, че цитираните по-ранни марки LEWIS HAMILTON не са основание за спиране на марка Hamilton, тъй като това е широко използвана фамилия в англо говорящите страни.

Освен това използването на марка Hamilton от швейцарската компания датира от 1892 година, много преди раждането на спортиста, поради което е нереалистично да се предполага възползване от неговата репутация.

Източник: ESPN.COM