сряда, 9 декември 2020 г.

WhatsApp - проблеми в Норвегия

Фейсбук се сблъска с изненадващи проблеми в опитът си да регистрира следната фигуративна марка за своято известно приложение WhatsApp в Норвегия:


Марката е заявена за следните класове: софтуер в клас 9; телекомуникационни услуги  в клас 38; компютърен софтуер в клас 42; услуги за криптиране и сигурност в клас 45.

Патентното ведомство на страната отказва регистрация на марката на абсолютни основания - липса на отличителност. Според ведомството представената икона на телефонна слушалка на зелен фон е често използван знак, който индикира контакти чрез които потребителите могат да се свържат със съответната компания, независимо дали става дума за телефон, мейл или чат. Тъй като използването на подобни изображения е масово от всички, така представеният знак няма нужната степен на отличителност включително и за посочените стоки и услуги.

Решението е обжалвано. Facebook представя доказателства за придобита отличителност на знака, като цитира факта, че това приложение е най-използваното от потребителите в Норвегия.

Апелативният борд отхвърля доказателствата, като недостатъчни. Според бордът повечето от материалите касаят използването на знака заедно със словната част WhatsApp, което не доказва самостоятелно пирдобита отличителност на самият знак, като такъв.

Източник: AWA - Lars Platou за Lexology.