понеделник, 21 февруари 2022 г.

Европейският съд потвърди, че "Лунните ботуши" не могат да бъдат търговска марка

Преди време този блог публикува статия за проблемите на италианската компания Tecnica Group S.p.A. да защити следната своя трийзмерна европейска марка в клас 25 - ботуши:Облекло, обувки, шапки; Подметки за обувки; стелки; пети за обувки; Горни обувки


EUIPO взима решение за заличаване на регистрацията на абсолютни основания - липса на присъща отличителност.

Според ведомството "L" образната форма на ботушите е класическа и не се различава съществено от тази на подобни продукти.

Tecnica Group  цитират решение на съда във Венеция, според което тази трийзмерна марка е придобила необходимата репутация на пазара. EUIPO приема обаче, че това решение не е обвързващо за нейната практика.

Решението е обжалвано, като Общият съд на Европейския съюз го потвърждава.

Причината за този негативен изход за Tecnica Group S.p.A. е във факта, че компанията е претендирала репутация на марката в производството пред EUIPO но е и придобита отличителност.

Съдът подчертава, че между доказване на отличителност и репутация съществува разлика. Докато при репутацията е достатъчно тя да бъде доказана само за съществена част от пазара на ЕС, при отличителността е нужно доказване за територията на целия съюз.

Съдът приема, че без придобита отличителност, формата на въпросните ботуши не се различава съществено от стандартната форма за този продукт. На пазара в ЕС съществуват множество сходни или дори идентични ботуши.

Източник: Kluwer IP Law