сряда, 17 май 2023 г.

Как приключи спорът между марки FURLA и FURNA в Япония?

Masaki Mikami съобщава за поредното интересно опозиционно производство по търговски марки в Япония. Казусът касае следната заявена марка за клас 25 - дрехи:

Срещу тази марка е подадена опозиция от италианската модна компания FURLA S.P.A. на основание по-ранна марка FURLA за идентични стоки в клас 25.

Според компанията различните букви N и L не са достатъчни за да преодолеят сходството между знаците в светлината на наличната репутация на по-ранната марка в Япония и идентичността на стоките.

Патентното ведомство на страната не приема доводите на Furla, определяйки знаците за несходни. Във визуално отношение разликите между L и N и стилизираното оформление на заявената марка създават различно впечатление. Произнасянето на значите също е отчетливо различно. Концептуално заявената марка няма конкретно значение за потребителите в Япония, докато Furla е свързан със самият бранд и неговият създател Aldo Furlanetto.

Макар че ведомството приема по-ранната марка с доказана репутация и въпреки идентичността на стоките, липсата на нужната степен на сходство преодолява възможността за потребителско объркване между марките.