сряда, 29 юли 2020 г.

Ферари успя да защити дизайнът на 488 Pista Spider в Австралия

Ферари успя да се пребори за свой промишлен дизайн в Австралия. Компанията заявява дизайн на свой модел автомобил Ferrari 488 Pista Spider през 2018. 
Патентното ведомство на страната отказва регистрацията, тъй като счита, че дизайнът не е нов, а е сходен на вече съществуващ по-раннен модел на компанията 488 Spider.

Както е известно защитата на промишлени дизайни изисква изпълнението на два критерия - новост и оригиналност.
Ферари не се отказват. Наемат известеният експерт в областта на луксозните коли Anthony Moss, който прави анализ на дизайните, като твърди че те са достатъчно различни за целевата публика.
При обжалването Патентното ведомство променя позицията си и регистрира новият дизайн на компанията. Ведомството приема доводът, че при луксозните автомобили дори отделни самостоятелни детайли могат да създадът нужната разлика между дизайните.
Според ведомството в случаите на автомобилен дизайн, авторите са ограничени по отношение на това, че винаги трябва да използват гуми, странични огледала, предно стъкло. Основните разлики при дизайните могат да бъдат забелязани в предната и задна част на автомобилите.
В това отношение новият модел на Ферари има някой дизайн разлики в броните, въздохопроводите, както и в задния капак и аеродинамиката.
Тези елементи са съществени по отношение на спортните луксозни автомобили, поради което новият дизайн се различава от съществуващият преди това.