понеделник, 5 юли 2021 г.

Miley Cyrus спечели съдебно дело в ЕС относно името си

Общият съд на Европейския съюз излезе с решение по дело T‑368/20 Smiley Miley, Inc. срещу Cyrus Trademarks Ltd. Казусът касае заявена европейска марка MILEY CYRUS от страна на компанията на известната поп певица Miley Cyrus. Марката е заявена за класове 9, 16, 28, 41.

Срещу тази марка е подадена опозиция от Cyrus Trademarks Ltd на база следната по-ранна марка в класове 9 и 20:

EUIPO потвърждава частично опозицията за повечето от стоките и услугите с няколко изключения. Според ведомството марките са объркващо сходни. Причината е във факта, че фамилното име CYRUS е не толкова разпространено, поради което тази дума може да се възприеме, като съкращение от Miley Cyrus.С оглед на факта, че тя е включена изцяло в заявената марка, както и наличното сходство на стоките и услугите, EUIPO приема марките за сходни.
Решението е обжалвано.
Общият съд на Европейският съюз го отменя. Според съда заявената марка трябва да се разглежда в нейната цялост лично и фамилно име. От тази гледна точка, съдът приема че повечето потребители са запознати с певицата Miley Cyrus поради сериозната й репутация по цял свят.
От тази гледна точка е възможно да се направи концептуално сравнение между знаците при което потребителите биха свързали Miley Cyrus с известната певица.
Фактът че Cyrus не е разпространена фамилия не означава директно, че то може да се възприеме, като съкращение на Miley Cyrus. Напротив поради популярността на певицата потребителите биха направили разлика между двете марки.
Това е поредно решение, след сходно дело свързано с футболиста Лионел Меси, при което съдът отсъжда в полза на известната личност поради наличие на сериозна репутация свързана с името й.