сряда, 28 юли 2021 г.

Играчка Lego или истинско оръжие - това е въпросът

Всички знаем за играчки във формата на оръжия използвани от децата за игри. Но рядко може да се чуем за истинско оръжие, което прилича на играчка и което със сигурност не трябва да се използва от деца.

Такъв казус възникна наскоро в САЩ. Компанията Culper Precision  произвежда покрития за пистолети. В случая тя предлага моделът си Block 17, който наподобява визия на конструктор LEGO. Пистолетът под покритието е истински, самото то обаче наподобява играчка Lego.

Естествено датската компания изпраща официално писмо, с което иска прекратяване използването на този дизайн, като цитира реалната опастност дете да помисли, че това е играчка, което може да доведе до застрашаващи живота инциденти.

В случая Culper Precision не нарушават права върху регистрирана марка на Lego с тази визия но могаг да подведат потребителите относно характеристиките на продукта, което в случая може да се окаже изключително опасно.

В крайна сметка американската компания решава да прекрати използването на този дизайн, след като продава 20 броя от него. Ще бъде интересно дали LEGO ще заведат съдебно дело за нелоялна търговска практика.

Източник: EAGLEGATE - Nicole Murdoch