сряда, 7 юни 2023 г.

Може ли Малтийският кръст да бъде търговска марка в ЕС - решение на Апелативния борд на EUIPO

Както е известно законодателството в повечето държави по света забранява регистрацията на офицеални държавни символи, като търговски марки или части от такива без изричното съгласие на съответната държавна институция.

Наскоро Апелативният борд на EUIPO излезе с интересно решение свързано с това изискване на законодателството по търговски марки в ЕС.

Следната комбинирана европейска марка е заявена в класове 16, 25, 35, 36, 38, 39, 41, 43, 44, 45:

EUIPO отказва регистрация на марката на абсолютни основания -  член 7, параграф 1, буква з) EUTMR (търговски марки, които не са били разрешени от компетентните органи и трябва да бъдат отказани съгласно член 6ter от Парижката конвенция за закрила на индустриалната собственост, не се регистрират).

Според ведомството, червеният кръст част от марката съвпада с търговското знаме на Малта. Обикновенно търговските знамена са еквивалетни на официалните знамена на държавите но в Малта те са различни, като търговското знаме на страната произтича от червеният кръст на Суверенния Малтийски орден.

Заявителят на марката е свързан с този Орден и твърди, че е получил нужното съгласие. Според ведомството обаче такова се изисква и от държавата Малта, тъй като кръстът е част от нейният официален търговски флаг.

Апелативният борд отнемя това решение заключавайки, че разрешение от Република Малта не е нужно. Причината е че самата държава е искала съгласието на Ордена за да използва въпросният кръст в своя търговски флаг, имайки предвид, че този рицарски орден съществува векове преди създаването на Малта, като държава.