понеделник, 2 март 2020 г.

Greta Thunberg заяви имената си, като търговска марка в ЕС

Наскоро стана известно, че популярната и широко обсъждана активистка срещу климатичните промени Greta Thunberg е заявила няколко търговски марки свързани с нейната дейност.
Към момента са налични следните заявени европейски марки в класове 35, 36, 41, 42:
- GRETA THUNBERG
- FRIFAYS FOR FUTURE

Greta Thunberg се аргументира за необходимостта от регистрация на неините имена, като защитени марки с това, че те се използват от всеки включително и по заблуждаващ и измамен начин.
Практиката на популярни лица да регистрират имената си, като търговски марки е широко разпространена. Тя им позволява да предприемат действия срещу бъдещи нарушители, като по този начин опитват да запазят генерираната стойност и репутация свързани с имената им.
Един от тънките моменти и до каква степен обаче подобни регистрации биха били ефективни за всички стоки и услуги посочени в заявките.
След изминаване на период от 5 години, всяко заинтересовано лице ще има право да атакува регистрациите на марките на база неизползване във връзка с посочените в техните заявки стоки и услуги. Тук ключовят въпрос е до каква степен името Greta Thunberg ще бъде използвано и възприемано, като знак за търговски произход на стоки и услуги и на какви.
Наскоро известният графити артист Banksy също имаше проблеми относно доказване реалното използване на неговата марка.
Всичко това идва да покаже, че регистрацията на една марка е само действие но за да бъде оправдано то трябва да бъде подкрепено с ясна стратегия относно развитието и налагането на една търговска марка на пазара.