понеделник, 15 февруари 2021 г.

New Balance с рекордно обезщетение от съдебно дело в Китай

Американската компания за спортна екипировка  New Balance спечели важно съдебно дело в Китай относно защита на своя марка.

Казусът касае използване от страна на китайската компания New Barlun на буквата N върху маратонки. Тази буква е регистрирана марка на New Balance популярна по целия свят.

В случая китайската копмания регистрира първа своята марка N в Китай. В отговор американската компания иска от съда заличаване на марката с довода, че тя е регистрирана недобросъвестно възползвайки се от репутацията на New Balance.

Съдът приема, че New Barlun е регистрирал марката недобръсъвестно, което се доказва и от неспазването на съдебното разпореждане за преустановяване използването на марката.

В допълнение китайската компания трябва да заплати и 2.83 милиона дорлара обезщетение на New Balance.

Това е едно от най-големите обезщетения налагани за нарушаване на права върху търговски марки в областта на спортанта индустрия в Китай до сега.

Случаят е показателен за факта, че дори и с налична регистрация съответния притежател може да има проблеми ако марката е регистрирана недобросъвестно, особено в случаите на световно известни брандове.

Източник: WIPR.