сряда, 10 февруари 2021 г.

Битка за персонаж от Call of Duty: Modern Warfare се пренесе в съда

Фотографът и писател Clayton Haugen заведе съдебно дело за нарушаване на авторски права срещу компанията за видео игри Activision Blizzard. 

Казусът касае видео играта Call of Duty: Modern Warfare. Според фотографа един от персонажите в тази игра  ‘Mara’ е създаден по подобие на образ изграден от него за негова фото сесия история November Renaissance. 

Фотографът наема през 2017 година модел и заснема фото сесия за екшън персонаж.  Activision наемат същия модел и заснемат нова фото сесия за своя персонаж  ‘Mara’ част от видео играта Call of Duty, като използват сходен грим и облекло.

Haugen твърди, че моделът и гримьорът са подписали декларация за поверителност, с което създателят на видео игри опитвал да прикрие копирането на създадения от фотографа персонаж.

Clayton Haugen притежава регистрации на своите фотографски произведения в американското ведоство за авторско право, което е изискване за водене на съдебно дело за изплащане на обезщетение.

Изходът от съдебното дело ще бъде интересен. Въпросът е до каква степен имаме нарушаване на авторски права. В случая Activision използват персонаж, които е базиран на същия модел заснет от фотографа. Използва се и сходен грим и облекло. В случая обаче снимките са различни, направени от различни фотографи. 

Съдът ще трябва да отговори на въпроса до каква степен може да се приеме, че сходството в грим и облекло води до нарушаване на авторски права и дали има нарушаване на права върху персонаж.

Източник: WIPR.