сряда, 24 февруари 2021 г.

Сблъсък между AB InBev и Constellation Brands относно марка CORONA в САЩ


Grupo Modelo, част от една от най-големите пивоварни в света Anheuser-Busch InBev, заведе съдебно дело срещу американската компания Constellation Brands по отношение използване на марка CORONA.

Съдебното дело, което е одобрено от компанията майка, касае спор относно обхвата на използване на марката в САЩ.

Както е известно AB InBev купува мексиканската компания Grupo Modelo заедно с нейната известна марка за бира Corona. Поради изисквания на конкурентното право в САЩ, AB InBev продават бизнесът на мексиканската компания в страната на Constellation Brands, като дават разрешение и за използване на марка CORONA за продукт бира.

През 2020 година Constellation пуска на пазара своя нов продукт Corona Hard Seltzer, който бързо достига до 6% пазарен дял.

Според Grupo Modelo това е в нарушение на лицензионния договор за марката, тъй като продуктът в случая не е бира. Според Constellation договорът се изпълнява коректно, а AB InBev, като конкурент, опитват да ограничат бизнесът й.

Тепърва предстой да видим резултатът от това дело. При всички положения то е добро напомняне за това, че лицензионните договори касаещи търговски марки трябва да бъдат изключително добре прецезирани, като се намалява максимално потенциалните неяснотии по отношение използването на лицензираните марки.

Източник: Reuters.