сряда, 24 ноември 2021 г.

Футболен клуб Милан загуби мач свързан със своята търговска марка в ЕС

Общият съд на Европейския съюз излезе с решение по дело T-353/20 AC Milan срещу EUIPO, InterES.

Световно известният италиански футболен клуб АС Милан подава заявка за следната комбинирана европейски марка за различни стоки включително и концеларски материали:

Срещу тази марка е подадена опозиция от немската фирма  InterES Handels- und Dienstleistungs Gesellschaft mbH & Co KG на основание немска словна марка MILAN, с приоритет от 1984 година за сходни стоки.

EUIPO потвърждава опозицията в нейната цялост. Решението е обжалвано от футболния клуб но Общият съд го потвърждава.

Според съда, опонентът е доказал надлежно използване на по-ранната марка. Фактът че по-ранната марка се използва в комбинация с изображение на птица не променя факта, че тя е използвана. Потребителите ще концентрират вниманието си върху отличителния и доминиращ елемент MILAN, докато изображението на птица ще се счете само за декоративен.

По отношение на сравнение на двете марки, според съда, макар фигуративните елементи в заявената марка да не са незначителни то потребителите ще фокусират вниманието си върху доминиращия елемент AC MILAN.

Според съда макар някои потребители да свържат AC MILAN с футболния клуб, наличието на MILAN в двете марки ясно асоциира към съответния град в Италия.

По отношение на твърдението на футболния клуб, че между двете марки няма сходство поради наличието на дългогодишна репутация на клуба, която е известна на потребителите, съдът напомня, че при сравнение за сходство между марки се взема предвид само репутацията на по-ранната марка, а не тази на заявената.

С оглед на всичко това съдът потвърждава опозицията намирайки марките за объркващо сходни.