сряда, 5 октомври 2022 г.

Lidl загуби съдебно дело относно известното шоколадово зайче на Lindt

Швейцарският федерален съд излезе с решение по дело между производителят на шоколадови изделия Lindt & Sprüngli и търговската верига Lidl.

Казусът касае следното продавано от Lild шоколадово зайче с марка Favorina:

Lindt & Sprüngli инициират съдебно дело срещу Lidl на основание нарушаване на права върху следната регистрирана трийзмерна марка:

Федералният съд в страната се произнася с което приема за доказано нарушаването на правата върху марката на Lindt & Sprüngli и отсъжда преустановяване на всякакво използване и рекламиране на спорните шоколадови зайчета от страна на Lidl.

Според съда предоставеното от Lindt & Sprüngli социологическо проучване доказва по безспорен начин, че потребителите свързват тази форма на продукта с Lindt & Sprüngli независимо от цвета на зайчето.

Според съда наличието на словна марка Favorina в използваните от Lidl продукти не е достатъчно условие за преодоляване възможността за объркване сред потребителите. Съдът приема че при избор на хранителни продукти, където вниманието на потребителте не е завишено, те могат да направят своя избор дори и без да прочетат марката, виждайки единствено разпознаваемата и известна форма на продукта.

Източник: Kluwer Trademark Blog