сряда, 30 ноември 2022 г.

Banksy може да не харесва авторското право но тове не означава, че не може да има търговска марка в ЕС

Известният графити артист Banksy спечели спор пред Апелативния борд на EUIPO във връзка с търговски марки.

Спорът касае следната заявена и регистрирана европейска марка, представляваща произведение на артиста, за класове 9, 16, 25, 28 и 41:

Марката е регистрирана от компанията Pest Control Office Limited, която се занимава с правни въпроси касаещи артиста.

Срещу тази марка е подадено искане на заличаване от Full Colour Black Limited на основание липса на отличителност и недобросъвестна заявка. 

EUIPO заличава марката на основание недобросъвестност. Според ведомството артиста е анонимен, което прави трудно възползването от авторскоправната защита на неговите произведения. Освен това артистът е известен с изявлението си, че авторското право е за загубеняци.

В статия, той споделя че прави в определени ситуации създава произведенията си само за да изпълни изискванията на законодателството по търговски марки в ЕС.

Според ведомството няма данни той да използва своите марки по комерсиален начин, нито има данни за такива планове, а единствената им цел е да се предотвратява използването на творбите от други лица поради липсата на възможност това да стане на база авторско право.

Според Апелативния борд обаче, недобросъвестното заявяване на марката не може да бъде заключено единствено на база откъслечни изявления на артиста. Подобно тълкуване може да бъде субективно и да не отразява напълно позицията на Banksy. Поради това решението на заличаване е отменено в неговата цялост.