сряда, 23 ноември 2022 г.

Ювентус спечели спор за търговски марки във връзка с NFTs


Италианският футболен гранд Ювентус спечели едно от първите съдебни дела касаещо нарушаване на търговски марки от NFT в Италия.

Казусът касае създаване от страна на Blockeras на NFT и други дигитални продукти съдържащи изображението на бившият играч на Ювентус Бобо Виери. NFT-тата предлагани от компанията съдържат снимка на играча с екипа на клуба и търговските марки JUVE и JUVENTUS.

Незаменим токен (NFT) е уникален запис в даден блокчейн, който може да се използва за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове.

В случая Боби Виери е дал съгласие за използване на неговото изображение, но Blockeras не са осигурили съгласие от Ювентус за техните марки.

Футболният клуб завежда съдебно дело в Рим, с което иска преустановяване използването на неговите търговски марки.

Съдът приема за налично използването от страна на Blockeras на марките на Ювентус, което може да причини объркване в потребителите за това, че въпросните продукти са създадени със съгласието на клуба, което в действителност не е така.

Съдът приема марките на клуба за общоизвестни, използвани в продължение на много години включително и за различни мърчандайзинг артикули, като облекло, обувки, различни аксесоари, включително и собствени NFTs.

Аргументът на Blockeras, че марките на Ювентус не включват NFT стоки е отхвърлен, като съда приема, че част от стоките в клас 9 могат да касаят и такива стоки.

Съдът отхвърля и аргумента, че даденото съгласие от футболиста позволява на Blockeras и означенията на клуба, като напомня че подобно съгласие трябва да се осигури допълнително.