понеделник, 14 ноември 2022 г.

General Motors загуби спор за търговска марка Hummer в Япония

Masaki MIKAMI съобщава за своя блог пореден интересен казус свързан с търговски марки в Япония. Този път спорът касае известната марка американски джипове Hummer.

Подадена е заявка за следната японска комбинирана търговска марка в класове 12 - велосипеди и 22 - палатки:


Срещу тази марка е подадена опозиция от General Motors LLC притежател на по-ранна марка HUMMER в класове 6,9,12,13,22.

Компанията счита, че двете марки са сходни до степен да причинят объркване в потребителското съзнание, възможност която се подсилва от факта, че по-ранната марка има изградена репутация сред потребителите в страната.

Патентното ведомство на Япония не приема, че репутацията на марката на General Motors е доказана успешно. Причината за това е фактът, че този джип е бил продаван в страната до 2010 година, след което производството му е спряно. Не са предоставени достатъчно доказателства за продажби и реклама на продукта сред потребителите в страната за да се приеме, че марката е известна.

При сравнение на марките, ведомството приема, че те не са достатъчно сходни, както във визуално, така и във фонетично отношение имайки предвид, че са изписани на английски. Думата HEAVYDUTY в заявената марка създава нужната степен на различие, тъй като тя не е разпространена и разбираема за повечето потребители в страната.