понеделник, 27 март 2023 г.

Puma загуби опозиция за търговска марка срещу Caterpillar в Канада


Сходството между марки може да бъде деликатна тема за всяка компания независимо колко голяма и известна е тя.
Доказателство за това е опит на PUMA, един от най-големите производители на спортна екипировка в света, да регистрира в Канада търговска марка PROCAT за клас 25 - обувки и шапки.
Срещу тази марка е подадена опозиция от Caterpillar на основание по-ранни марки CAT за същите стоки.
Първоначално патентното ведомство на Канада отхвърля опозицията, като приема марките за недостатъчно сходни.
При обжалването обаче съдът отменя това решение, като заключава, че знаците са сходни. Според Puma, префиксът PRO създава цялостно различно впечатление в потребителите.
Съдът не приема този довод. Думата PRO има хвалебствен характер, тъй като означава нещо по-добро, поради което фокусът пада върху отличителния елемент CAT.
Puma не успяват да докажат, че думата PROCAT е придобила собствена отличителност на пазара в Канада, която да я свързва конкретно с продуктите на компанията.
От своя страна, Caterpillar успешно даказват дългогодишната репутация на своята марка CAT за посочените в клас 25 стоки.
Puma твърдят, че Caterpillar опитва да монополизира думата CAT но съдът отхвърля тази претенция, тъй като тя е възможна само в случай на думи, които са неотличителни или такива станали общоприети в търговските среди, за което няма предоставени доказателства.
Източник: Canadianlawyermag.