сряда, 8 март 2023 г.

Връх Матерхорн вече няма да бъде върху опаковката на известния шоколад Toblerone


Toblerone е една от най-известните марки за шоколади в света. Историята на продукта започва от началото на 20в. в Швейцария, когато Emil Baumann и Theodor Tobler създават рецептата и триъгълната форма на продукта, която сама по себе си е защитена търговска марка.

Наскоро компанията собственик на популярния шоколад Mondelez International Inc. обяви, че изнася голяма част от производството на шоколада от Швейцария в Словакия.

Поради това компанията е принудена да промени част от визията и претенциите свързани с продукта. Визията на връх Матерхорн, поставена върху опаковката на продукта от 1970г., ще бъде премахната, както и "Произведено в Швейцария".

Според законодателство в страната, претенции за произведено в Швейцария, както и използване на отличителни знаци свързани със страната, е възможно ако поне 80% от суровините са с произход Швейцария, като при млякото изискването е 100%. Изключения се правят само за някои суровини, като какаото например.

Този подход на Швейцария е добър пример за това как да се изгражда и поддържа имиджа на една страна свързан с качество и традиции. Макар изискванията да са строги, тяхното прилагане подпомага както устойчивата репутация на страната, така и местната икономика.

Източник: Insider.