Неаполитанската пица ( Pizza Napoletana) вече е защитена, като традиционна храна в Европа.
Решението на Европейската комисия може да откриете тук.
Според асоциацията на пицариите в Италия това е голяма победа и признание за уникалните качества на този вид пица.
Истинската неаполитанска пица се прави от домати San Marzano и моцарела.
Статистиката сочи, че половината от пицариите в Италия не правят пицата спазвайки традиционните рецептури и продукти, тъй като много често те използват източноевропейско сирене и украинско брашно.
В момента Италия има най-много защитени географски означения- 160, като по този начин изпреварва основните си конкуренти от Испания и Франция.
Интересното е ако в Италия направата на пиците се разминава с традиционните съставки за тяхната направа, какво е положението в България, дали тук пиците наименувани Неаполитана имат нещо общо с оригинала.
English version
Neapolitan pizza (Pizza Napoletana) is now protected as traditional food in Europe.
The decision of the European Commission can be found here.
According to the association of pizzerias in Italy this is a great victory and a recognition of the unique qualities of this type of pizza.
A true Neapolitan pizza is made from San Marzano tomatoes and mozzarella.
The statistics show that half of the manufacturers of pizza in Italy do not conform to traditional pizza recipes and products, as very often they use East European cheese or Ukrainian flour.
Italy currently has the most protected geographical indications-160, thus outpaced its main competitors from Spain and France.
Решението на Европейската комисия може да откриете тук.
Според асоциацията на пицариите в Италия това е голяма победа и признание за уникалните качества на този вид пица.
Истинската неаполитанска пица се прави от домати San Marzano и моцарела.
Статистиката сочи, че половината от пицариите в Италия не правят пицата спазвайки традиционните рецептури и продукти, тъй като много често те използват източноевропейско сирене и украинско брашно.
В момента Италия има най-много защитени географски означения- 160, като по този начин изпреварва основните си конкуренти от Испания и Франция.
Интересното е ако в Италия направата на пиците се разминава с традиционните съставки за тяхната направа, какво е положението в България, дали тук пиците наименувани Неаполитана имат нещо общо с оригинала.
English version
Neapolitan pizza (Pizza Napoletana) is now protected as traditional food in Europe.
The decision of the European Commission can be found here.
According to the association of pizzerias in Italy this is a great victory and a recognition of the unique qualities of this type of pizza.
A true Neapolitan pizza is made from San Marzano tomatoes and mozzarella.
The statistics show that half of the manufacturers of pizza in Italy do not conform to traditional pizza recipes and products, as very often they use East European cheese or Ukrainian flour.
Italy currently has the most protected geographical indications-160, thus outpaced its main competitors from Spain and France.