понеделник, 26 юни 2017 г.

Нови такси за услуги свързани с Патентно ведомство на Р.България

Новина от Патентно ведомство на Р.България:

"Председателят на Патентно ведомство утвърди нов Ценоразпис на услугите, предоставяни от Патентно ведомство на Република България. С актуализираният ценоразпис Ведомството ще предоставя на заявителите 19 услуги абсолютно безплатно. Те представляват 30% от общия брой на административните услуги, които се предоставят на бизнеса и гражданите по горепосочения ценоразпис. Таксите за всички останали 44 административни услуги ще бъдат съществено редуцирани. Съкращават се и сроковете, в които ще се извършват тези административни услуги.
Патентното ведомство запазва преференциалните такси с намаление от 50 % за проучвания за изобретения, ако заявителите са микро и малки предприятия по Закона за малките и средни предприятия, държавни или общински училища, държавни висши училища, академични научноизследователски организации на бюджетна издръжка или изобретатели, вписани в държавния регистър на патентите или на полезните модели. 
Въвежда се и нов критерий, според който всички такси за административни услуги, събирани съгласно ценоразписа, ще бъдат намалени с още 10% при подаване на заявлението онлайн."