сряда, 28 април 2021 г.

La Liga не успя да регистрира европейска марка EL CLASICO за радост на Барселона и Реал Мадрид

Европейският съд излезе с решение по дело T-809/19  Nacional de Fútbol Profesional срещу EUIPO. Делото касае опит на испанската федерация по футбол да регистрира следната европейска марка за класове 41:


EUIPO отказва регистрация на обсолютни основания - описателност и липса на отличителност на знака. Решението е обжалвано.

Според съда, така представена фразата е описателна за услугите посочени в клас 41. Нейното значение е за класически, стандартни услуги, което я прави неотличителна.

В допълнение фразата е използвана и във връзка с спорто събитие, футболен мач между Реал Мадрид и Барселона, които е определян от медиите, като класически.

Съдът отхвърля предоставените доказателства за придобита вторична отличителност на знака. Съдът се съгласява, че фразата е използвана за конкретен футболен сблъсък но същевременно не са предоставени доказателства, че той обозначава търговски произход на посочените услуги.

Самият факт, че един знак е популярен не е достатъчен сам по себе си за да се приеме, че той има придобита отличителност. Необходими са конкретни доказателства, които да показват неговото търговско използване в ролята му на знак за произход.

Друг интересен факт е че очевидно марката не е била заявена със съгласието на самите футболни клубове, тъй като срещу нея има подадени две опозиции от Реал Мадрид и Барселона на база на тяхната репутация, като клубове свързани с фразата El Clasico.

Наскоро имаше подобен казус за регистрация на същата марка в Япония. Тогава местното патентно ведомство също беше отказало регистрация на абсолютни основания но при обжалването решението беше променено, тъй като според Апелативният борд повечето от потребителите в страната не биха свързали знака с конкретния мач имайки и различната азбука на която е представена марката.

Източник: Bird & Bird LLP - Maria Fernandez.