петък, 9 април 2021 г.

Mont Blanc загуби опозиция за търговска марка в Япония

Немската компания Montblanc-Simplo GmbH изгуби опозиция в Япония по отношение на своята известна марка Mont Blanc.

Казсът касае следната заявена национална марка в страната за клас 25 - Медицински ексфолианти; рокли за медицинска сестра; гащеризони за медицински сестри; панталони за медицинска сестра; униформи за медицинска сестра; капачки за медицинска сестра; облекло; обувки за медицинска сестра; обувки:

Срещу тази марка е подадена опозиция от немската компания на база следната по-ранна марка за луксозни химикалки и други иструменти за писане:

                                           

Компанията претендира и налична репутация в Япония, която може да бъде засегната от заявената марка.

Патентното ведомство на страната отхвърля опозицията. Макар ведомството да приема, че по-ранната марка има репутация в Япония от близо 100 години във връзка с пишещи инструменти, то не открива връзка със стоките от клас 25, като приема за малко вероятно потребителите да бъдат заблудени по отношение на търговския произход на тези стоки.

Интересното в случая е защо Montblanc-Simplo GmbH да разчитат на марката си единствено във връзка с пишещи инструменти. Както е известно компанията използва същата марка и за стоки, като парфюми и часовници, които биха били по-близки до стоките от клас 25.

Източник: Masaki MIKAMI, Marks IP Law Firm