понеделник, 2 август 2021 г.

Международният Олимпийски Комитет спечели казус относно олимпийска марка в Германия

Международният Олимпийски Комитет спечели казус за търговска марка в Германия асоциираща с олимпийските игри.

Казусът касае следната заявена през 2012 година комбинирана немска марка в класове 28, 35 и 41:

Патентното ведомство на страната отказва марката на абсолютни основания - използване на символи на Олимпиадата защитени от специален закон OlympSchG. Според този закон никой не може да използва названия, като Olympiade", "Olympia", "olympisch" самостоятелно или в комбинация с други думи. Освен това съществува риск от свързване на заявената марка с олимпийските игри.

Решението е обжалвано и отменено, в резултат на което Международния Олимпийски Комитет подава опозиция на база по-ранна марка OLYMPIC. 

Странно но този път Патентното ведомство отхвърля опозицията. Решението е обжалвано пред немският федерален патентен съд, който също отхвърля опозицията, приемейки марките за недостатъчно сходни. 

Следва ново обжалване пред федералният върховен съд на страната. В своето решение съдът приема, че опозицията е валидна. Фактът че има самостоятелно законодателство защитаващо символите на Олимпиадата не ограничава възможността на Олимпиския комитет да подаде опозиция на база регистрирана марка.

При сравнение на марките, съдът приема, че е налице сходство. Изображението на пламък асоциира с олимпийският огън. По-долната инстанция не е отчела добре сходството между елемента Olimpics и Olimpic, наличната репутация на по-ранната марка, както и описателният характер на думата Retro. Поради това решението е върнато за преразглеждане.

Източник: Yvonne Stone, Jana Bogatz - D Young & Co LLP for Lexology.