понеделник, 16 август 2021 г.

Фотограф, видео и авторскоправни проблеми с вграждане на съдържание от Инстаграм


Известният фотограф Paul Nicklen спечели съдебнно дело за нарушаване на авторски права в САЩ.

Казусът касае потресаващо видео на изнемощели от глад полярни мечки, което фотографът е направил и качил във фейсбук и инстаграм. 

Без да поиска разрешение от Paul Nicklen или от National Geographic Sinclair Broadcasting Group решават да използват видео клипът, като го качат на своя сайт чрез линк за вграждане от Instagram, в допълнение използват кадър от видеото за негова корица.

Paul Nicklen завежда съдебно дело за нарушени авторски права върху видеото. Sinclair Broadcasting Group контрират, че нарушение няма тъй като видеото не е качено на техния сайт, а е вградено но реално се намира на сърварите на Instagram. 

Според законодателството в САЩ, така нареченото „сървърно правило“ гласи, че онлайн показването или изпълнението на защитено с авторски права съдържание, осъществено чрез „вградени“ или „рамкиращи“ хипервръзки, не задейства изключителните права за публично показване или изпълнение, освен ако използващият линка не притежава и копие на основната работа. 

Съдът в Ню Йорк обаче отхвърля доводът на Sinclair Broadcasting Group. Според съда законът е технологично неутрален. Не е важно как е показано едно произведение, а дали е показано. В случая основният проблем е че Sinclair Broadcasting Group са използвали кадър от видеото, който е изрязан и използван, като корица при неговото представяне на техния сайт. По този начин потребителите на сайта са видели част от съдържанието на видеото още преди да го пуснат и направят връзка със сървъра на Instagram.

За да се предпазят от подобни проблеми, Youtube и Vimeo вече предоставят опция на създателите на съдържание сами да решат дали качваните от тях произведения могат да бъдат използвани за вграждане в други сайтове. Към момента обаче, Facebook и Instagram не са направили това, което може да е повод и за съдебни дела срещу тях в бъдеще.

Източник: PetaPixel.