сряда, 6 октомври 2021 г.

Марио Балотели спечели съдебно дело за своят псевдоним в Италия


Популярният италиански футболист Марио Балотели спечели спор за търговска марка и домейн в Италия.

Казусът касае регистрирана през 2013 година марка “MB45” от страна на физическото лице Gabriele Casagrande за клас 25 - дрехи, обувки, шапки. Тази марка е дублирана и като европейска, като в последствие и двете са прехвърлени на компания в Литва.

През 2015 година Марио Балотели иска заличаване на въпросната марка на основание преждеползване на марка “MB45”. Въпросният знак е псевдоним с който е известен футболиста. През 2013 година той го развива, като предлага обувки заедно с Puma.

В допълнение, Марио Балотели иска и обявяването за незаконно на регистрация на домейн “www.mb45.it”, като основанието е недобросъвестност.

Според Gabriele Casagrande марката му е инспирирана от руски буксир, част от руския морски флот, който носи същото име.

Съдът не кредитира тези доводи и заличава марката. Според съда, потребителите в Италия разпознават именно Марио Балотели под съкращението “MB45”, което е придобило известност в страната. Заявката на по-късната марка е направена само няколко дни след след като футболиста е публично отразен носейки въпросния знак. Поради това заявката се счита за недобросъвестно направена. Същият е извода за регистрираният домейн.

Източник: Martini Manna Law Firm - Margherita Stucchi за Lexology.