четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Sony загуби казус относно своя европейска марка VITA


Общият съд на Европейският съюз излезе с решение по дело T‑561/20 Sony Interactive Entertainment Europe Ltd срещу Vieta Audio, SA. 

Делото касае интересният въпрос за доказване реално използване на марка с репутация.

Sony е притежател на словна европейска марка VITA за клас 9 -  носители на данни, съдържащи програми “и„ аудио и/или носители на изображения (не от хартия) “.

Срещу тази марка е подадено искане за отмяна поради неизползване. Sony предоставят доказателства, че използват марката във връзка с устройства за видео игри PlayStation Vita.

Ключовият момент в спора е дали конзола за видео игри може да се определи, като носител на данни, съдържащи програми “ и „ аудио и/или носители на изображения. 

Според EUIPO и Общият съд, при доказване за какви стоки е използвана една марка е важно да се обърне внимание как потребителите оценяват целта и предназначението на съответния продукт.

В случая, от предоставените доказателства, марката е рекламирана и оценявана от потребителите, като конзола за видео игри. 

Въпреки че конзолите за видео игри технически могат да се определят като носители на данни, съдържащи програми “ и „ аудио и/или носители на изображения, то в случая не това е било тяхното основно и първостепенно предназначение. Тоест те не са били използвани единствено за съхранение на данни, а като устройства за игри, които се класифицират в клас 28.

Изтъкнатата репутация на марката придобита през годините не може да бъде основание за отхвърляне на отмяната, дори и марки с репутация трябва да се използват за стоките за които са регистрирани, такива каквито са посочени в заявката.

Източник: Kluwer Trademark Blog