сряда, 15 декември 2021 г.

Monster Energy не успя да докаже използване на един продукт за два Ницки класа пред Европейския съд


Интересен казус пред Общия съд на Европейския съюз получи своето решение наскоро.

Обединените дела  T-758/20 и T-759/20 касаят опит на Frito Lay да отмени поради неизползване европейска марка ‘MONSTER’ № 009492158  за класове 5, 29, 30 и 33 притежание на Monster Energy.

Според компанията притежател на марката, тя е използвана едновременно за два класа 30 и 32. Причината за това твърдение е че компанията предлага своя продукт X-PRESSO MONSTER, който комбинирал характеристиките на кафе напитка от клас 30 и енергийна напитка от клас 32.

В своето решение Общият съд потвърждава основното правило, че един краен продукт може да се класифицира, като цяло само в един клас от Ницката класификация.

Според съда макар продуктът да комбинира вкус на кафе по своята същност той е само енергийна напитка. Доводът на Monster Energy, че някои потребители купуват продукта разглеждайки го, като кафе напитка е отхвърлен.

Другият довод на компанията, че напитката е съставен продукт също е отхвърлен. Съставен продукт е само този, който се продава, като цяло но съставните му части могат да имат самостоятелна пазарна стойност. В случая обаче съдът приема, че крайната напитка е завършен хомогеннен продукт, чиято единствена цел е да бъде енергийна напитка с вкус на кафе.

С оглед на това жалбата на Monster Energy е отхвърлена.