сряда, 29 юни 2022 г.

Могат ли произведения да бъдат използвани за обучителни цели без разрешение на техните автори?


Авторското право защитава оригинални обекти на творческия, интелектуален труд. Това право дава възможност на авторите на произведения да контролират, кой и как използва техните творби.

Въпреки монополното право, което всеки автор има да разрешава използване на своите произведения има и някои изключения за свободно използване без разрешение и без заплащане на възнаграждения. Част от тези изключения са използване на произведения за обучение, комантар, критика и новини.

Съдебно решение от САЩ между Bell v. Eagle Mountain Saginaw Independent School District показва напрактика приложението на тези изключения.

Училище публикува в своя Twitter профил цитат от литературно произведение на автор с цел мотивиране на учениците. Авторът остава недоволен от липсата на искане на разрешение за това и завежда съдебно дело за нарушаване на авторски права.

Съдът приема, че използване на част от защитено произведение за обучителни цели е разрешено от закона и не изисква разрешение и заплащане на възнаграждение. Няма приведени доказателства, че използването цели комерсиални ползи, както и че авторът е притърпял вреди от това.

Източник: Deirdre Kennedy за Kluwer Copyright Blog.