сряда, 10 август 2022 г.

Може ли всеки да регистрира европейска марка за известна в друга страна лотария?


Заявяването на търговска марка по недобросъвестен начин може да застраши нейната бъдеща правна закрила, тъй като законодателството в ЕС предоставя възможност за заличаване на подобни марки.

Интересен пример в това отношение е регистрирана европейска словна марка за "Powerball", притежание на фирмата за онлайн залагания Lottoland.

Както е известно Powerball е американска лотария, която е една от най-популярните в света с рекорден награден фонд от 1.5 милиарда долара. Лотарията се организира от Multi-State Lottery Association, чиято европейска марка е била отменена поради неизползване.

В последствие, ситуираната в Гибралтар компания Lottoland регистрира своя европейска марка в класове 35, 41 и 42.

Марката е атакувана с искане за заличаване от Multi-State Lottery Association на основание недобросъвестна заявка. Според асоциацията целта на Lottoland  е да се възползва от репутацията на лотарията, като заблуди потребителите относно това, че те правят залози свързани с истинсакта лотария. Освен това се цитират и други притежавани от компанията марки касаещи лотарии, като EuroMillions и EuroJackpot, които не се организират и провеждат от Lottoland.

Според гибралтарската компания, Powerball няма доказана репутация в Европа, не се използва на територията на континента и потребителите не могат да бъдат въведени в заблуждение.

EUIPO обаче заличава марката, приемайки че нейното заявяване е недобросъвестно, като за това не е необходимо марката да е популярна в ЕС. Според ведомството с действията си Lottoland  се опитва да блокира реалният притежател на марката от нейното използване в Европа, както и всички останали пазарни участници.

Източник: FRKelly - Adam Flynn for Lexology.