петък, 27 януари 2023 г.

Christian Louboutin загуби съдебно дело за обувки в Япония

Masaki Mikami съобщава за неуспешно обжалване от страна на Christian Louboutin SAS на решение за липса на нелоялна конкуренция относно конкурентни дамски обувки с основа в червен цвят.

Японската компания  Eizo Collection Co., Ltd. произвежда дамски обувки, чиято основа е в червен цвят. 


От своя страна един от най-известните модели дамски обувки на Christian Louboutin е с основа в червен цвят, за който компанията се бори за регистрация на търговски марки по цял свят с променлив успех.


Christian Louboutin губи делото пред съда в Токио, който отхвърля иска на база нарушаване на нелоялната конкуренция.

Апелативният съд потвърждава това решение. Според съда обувките на Louboutin и тези на Eizo са в различни ценови категории. Освен това всяка обувка освен цветовата си комбинация носи и марката на съответната компания, което помага на потребителите да разграничат различните модели. Дори обувките продавани онлайн са придружени с информация за производител и марка.

По отношение на репутацията на Christian Louboutin и техните обувки с червена основа, съдът приема, че тя не е доказана в достатъчна степен. Според предоставено проучване 51.6% от жените между 20 и 50 години живеещи само в големи градове асоциират червената основа с обувките на Louboutin, което според съда не е достаъчно за да се приеме, че червения цвят на обувките на компанията е придобил толкова съществена репутация сред потребителите в страната.