понеделник, 10 май 2021 г.

Има ли връзка между сиренето и ресторантите?

Фондацията за защита на кипърското сирене Halloumi спечели интересно дело пред Общият съд на Европейския съюз.

Делото касая заявена европейска марка GRILLOUMI от шведската компания Fontana Food AB в клас 43.

Фондацията подава опозиция срещу тази марка на основание по-ранна колективна европейска марка HALLOUMI в клас 29.

EUIPO отхвърля опозицията. Макар ведомството да приема връзка между стоките от клас 29 и услугите от клас 43, според него такава не е доказана по отношение на сирене конкретно. Решението е обжалвано.

Общият съд отменя решението. Според съдебната практика едни стоки и услуги са допълващи се на други ако те са незаменими или важни при използването им.

Съдът приема, че сиренето може да се сервира в ресторанти и барове, както като част от други ястия, така и самостоятелно. 

С оглед на това стоката сирене се приема за допълваща се на услугите от слак 43 - услуги за предоставяне на храна и напитки; кафенета; ресторанти.

Източник: Meyer-Dulheuer MD Legal Patentanwälte PartG mbB