сряда, 27 април 2022 г.

Lego се замеси в съдебно дело за дизайн на яке в САЩ

Авторското право е едно от основните права на интелектуална собственост, което обаче предполага сложни съдебни битки в случай на конфликт.

Един подобен казус са оформя около практиката на LEGO да използва персонажи и истории от филми и сериали при разработката на конструктори за деца.

В случая компанията използва визия на кожено яке, известно като “Concannon Jacket”, носено от Antoni Porowski в риалити шоуто Queer Eye на Netflix, за изработка на визия на играчка.

James Concannon  е артиста създал дизайна на якето, като той дава разрешение на Netflix за използването на този дизайн в реалити шоуто.

Според него, LEGO използват неправомерно сходна визия на това яке за своите играчки “Queer Eye – The Fab 5 Loft” базирани на образите от риалити шоуто на Netflix.

Според компанията обаче, те имат право да използват този дизайн, тъй като са получили лиценнзия от Netflix на база разрешението дадено от самия артист за използване на въпросното яке.

Предстой да научим, как ще се развие този казус.

Според законодателството в САЩ, дизайнът на дрехи, като цяло не е обект на авторско право с изключение на отделни елементи от тях, които могат да бъдат оригинални произведения.

С оглед на това в случая казусът ще се концентрира не върху дизайнът на якето, като цяло, а върху отделните негови елементи, които могат да са обект на права.

Източник: Source: SS Rana & Co - Ananyaa Banerjee and Nitika Sinha for Lexology.